In fiecare zi descoperim cat de multe locuri mai avem de vizitat in tara noastra frumoasa inainte sa plecam pe meleaguri straine. Unul dintre locurile ascunse de ochiul curios al turistului este lacul Oasa, un veritabil paradis situat in inima muntilor la o altitudine de peste 1200 de metri.

Lacul Oasa este un lac de acumulare situat pe raul Sebes, la granita dintre judetele Alba si Sibiu. Muntii ii stau de straja si pazesc aceasta comoara naturala nedescoperita inca de turistii romani. Puritatea, simplitatea si frumusetea acestui loc fac din lacul Oasa un viitor obiectiv turistic de succes. Totusi, ce e atat de special la acest lac?

Scurt istoric

Lacul Oasa a luat nastere odata cu construirea barajului cu acelasi nume, in anul 1979. Aici, s-a dorit construirea unui baraj din beton, cat mai solid, in vederea unei sustineri de cat mai lunga durata. Detaliile tehnice au fost studiate indelung pana la stabilirea unei formule ideale pentru zona in care se dorea amplasarea barajului. Lacul rezultat in urma constructiei are in prezent o suprafata de 460 de hectare si un volum de 136 mil. metri cubi. De o frumusete rapitoare, lacul Oasa impreuna cu peisajele din jur reprezentau inca din vremea inaugurarii un punct de atractie turistica indeosebi pentru locuitorii din zona.

Un alt moment important in istoricul lacului este cel din anul 1980, cand se decide construirea unei centrale subterane de tip caverna, in vederea valorificarii potentialului energetic al lacului.

Potential turistic

Lacul Oasa poate ajunge unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din zona in cativa ani datorita peisajelor superbe din zona si pozitionarii privilegiate. Barajul este punctul de plecare a doua trasee montane spectaculoase catre varful Cindrel, dar si locul ideal pentru pasionatii de pescuit intrucat lacul Oasa gazduieste numeroase exemplare de pastrav si craiete.

Obiective turistice din zona

Lacul Oasa nu este singurul punct de atractie turistica din zona, iar daca decizi sa iti petreci un sfarsit de saptamana aici, vei avea cu siguranta ce sa admiri. Printre principalele obiective turistice din zona se afla Iezerul Sureanu, Valea Frumoasei, Poarta Raiului, Luncile Prigoanei,Varful Sureanu si Manastirea Oasa.

Cum ajungi la Lacul Oasa?

Lacul Oasa este situat in apropierea soselei Transalpina, asadar cand ai drum pe spectaculoasa sosea poti face un mic popoas la Lacul Oasa. Aici, te vei incarca cu energie si vei descoperi unele dintre cele mai frumoase peisaje din zona.